Τα κουφώματα αλουμινίου και ο ρόλος τους στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών

 

Για τα κουφώματα αλουμινίου και τον ρόλο τους στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μίλησε στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΑΠΕ, στις 26/2/2015, με θέμα "τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης ως εργαλείο εξοικονόμησης στις κατοικίες", ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ).

Οπως ανέφερε σύμφωνα με τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχουν εκδοθεί, τα περισσότερα εξ' αυτών αφορούν κτίρια τα οποία κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κλάσεις (Ζ-Η), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό κτιρίων βρίσκεται στην χαμηλότερη ενεργειακή κλάση (Η). Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και αντίστοιχης εξοικονόμησης ενέργειας.Τα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των ενεργειακών απωλειών και στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον το 80-90% των παρεμβάσεων σε οικίες περιλαμβάνουν και την αντικατάσταση κουφωμάτων ενώ το 70% περίπου των κουφωμάτων που τοποθετείται στην Ελληνική επικράτεια είναι κατασκευασμένα από προφίλ αλουμινίου.

Τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου τα τελευταία έτη έχουν εξελιχθεί σημαντικά συμβάλλοντας τα μέγιστα και στην εξοικονόμηση ενέργειας σημείωσε ο κ. Παγιάτης, για να προσθέσει ότι για καλύτερη θερμομόνωση και κατ' επέκταση εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργήθηκαν μάλιστα τα συστήματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή.

Συγκεκριμένα τόνισε "ότι με αντικατάσταση 5 παλαιών κουφωμάτων επιφάνειας περίπου 15m2 με σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου (προφίλ θερμοδιακοπής με Uf 1,9-3,2 και υαλοπίνακες με Ug 1,3) μπορούμε να :

Εξοικονομήσουμε περίπου 3300 Kwh/έτος
Έχουμε μείωση εκπομπών CO2 κατά 3643 Kg/έτος
Αντίστοιχα επιτυγχάνεται και σημαντική εξοικονόμηση φυσικών πόρων και χρημάτων
Μειώσουμε τις ενεργειακές απώλειες περίπου 61%"
Τέλος, υπογράμμισε ότι "ο τεχνικός κλάδος αν και έχει συρρικνωθεί σήμερα διατηρεί το επίπεδο τεχνογνωσίας που απαιτείται προκειμένου να παράγει και να τοποθετεί κατασκευές σύγχρονες με άριστα αισθητικά αποτελέσματα, φιλικές προς το περιβάλλον και τον χρήστη. Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να επικοινωνήσουμε σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον με τους καταναλωτές ώστε να γίνουν απόλυτα κατανοητά τα οφέλη που προκύπτουν από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού τομέα".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι πωλήσεις το 2014 έφθασαν τους 25 χιλ. τόνους, από τους οποίους οι 21 χιλ. τόνοι αφορούσαν οικοδομικό προφίλ. Η πτώση σε σχέση με το 2013 ήταν της τάξεως του 15% περίπου.

Οι εξαγωγές προφίλ, άγγιξαν τους 50 χιλ. τόνους. Η σχέση μεταξύ των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, με τις εξαγωγές, διαμορφώνεται στο 1:2.

 

 

Πηγή

 

 

 • Τσιουμπρής Γ. Χαράλαμπος
  Αρχιτέκτων Μηχανικός - Πολεοδόμος- Χωροτάκτης
  Μηχανικός ΠΘ Ενεργειακός Επιθεωρητής
  Ματιάτου Π. Μαρίνα
  Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Π.- Αναστηλώτρια Ε.Μ.Π.
   
  Πανός 7 | Αγ. Ανάργυροι - Καματερό | Τ.Κ. 13451
  Τηλ.: 2102384460 | Κιν.: 693.48.68.640

  ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΑΣ
  σε ηλεκτρονική μορφή

  cover