Μυτιληνιά σχεδιάστρια διαπρέπει στο Λονδίνο

 

 

Η 28χρονη Μυτιληνιά Λίνα Πάτσιου με καταγωγή από τα Λουτρά, είναι μια νέα δημιουργός, σχεδιάστρια αντικειμένων διακόσμησης και επίπλων που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο . Έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να ξεχωρίσει με τη δουλειά της στο χώρο και να κάνει τους interior designers να συζητούν για τις δημιουργίες της, οι οποίες πάντα βρίσκουν περίοπτη θέση στις σελίδες μεγάλων περιοδικά, ανά τον κόσμο. Το 2013 ήταν υποψήφια για το βραβείο «νέα σχεδιάστρια της χρονιάς» από το περιοδικό Elle Decoration. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Σπούδασε μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, ενώ η διπλωματική της εργασία με τίτλο «Σχεδίαση Αναδιπλούμενου συστήματος καθισμάτων βαθμολογήθηκε με 10\10 και έλαβε βραβείο ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ. Τις μεταπτυχιακές σπουδές της τις συνέχισε με υποτροφία στο «Royal College of Art» του Λονδίνου. Μετά το τέλος των σπουδών της ξεκίνησε να δουλεύει στο Λονδίνο όπου διατηρεί το εργαστήριό της και η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει .

 

« Μου αρέσει αυτό που κάνω και δουλεύω πολύ σκληρά για αυτό. Σίγουρα με βοήθησε πολύ το μεταπτυχιακό που έκανα στο Royal College of Art, όχι μόνο γιατί έμαθα πολλά πράγματα, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο τμήμα δίνει πολλές ευκαιρίες για γνωριμίες και προβολή. Αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί έχω καταφέρει να μπω σε ένα δημιουργικό κύκλο αρκετά στενό, αλλά σίγουρα υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά ακόμα» λέει η ίδια μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου».

 

Φυσικά υλικά στην υπηρεσία της τέχνης

 

Αυτό που κάνει τη δουλειά της να ξεχωρίζει είναι ότι χρησιμοποιεί φυσικά υλικά ενώ μέσα από τα αντικείμενα που φτιάχνει υπάρχει πάντα το στοιχείο της πρωτοτυπίας.

 

«Τα φυσικά υλικά, υπερέχουν τόσο σε ποιότητα ενώ αντέχουν καλύτερα στο χρόνο. Ωστόσο μου αρέσουν και οι αντιθέσεις, οπότε συχνά μπορεί να χρησιμοποιήσω ένα φυσικό υλικό και να το συνδυάσω με ένα πολύ έντονο χρώμα, σε μια λεπτομέρεια η και σε όλο το φινιρισμα» μας λέει.

 

Το δερμάτινο ρολόϊ και οι χνουδωτές λάμπες που φέρουν την υπογραφή της Λίνας Πάτσιου είναι οι τελευταίες δημιουργίες της που έχουν κάνει γνωστό το όνομά της στον κόσμο καθώς έχουν προβληθεί από περιοδικά σπιτιού και διακόσμησης. Το ρολοϊ φτιάχτηκε με φυσικό υλικό και θέλει να τονίζει στις αντιθέσεις φωτός και σκιάς.

 

«Το ρολόϊ αντικατοπτρίζει το περιβάλλον που μεγάλωσα, το ελληνικό μου στοιχείο, αν θέλεις. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα περπατάμε στο δρόμο στην πλευρά του πεζοδρομίου που έχει σκιά, ενώ στη Αγγλία ο κόσμος κυνηγάει τον ήλιο. Αυτό επηρεάζει τα πάντα, από την αρχιτεκτονική μέχρι τον τρόπο που κινούμαστε στο φυσικό περιβάλλον. Τα ρολόγια αυτά έχουν δερμάτινη επιφάνεια με διακοσμητικές γραμμές που είναι αποτέλεσμα της έκθεσης μέρους της επιφάνειάς αυτής σε ακτίνες UV, δηλαδή από ένα κρεβάτι solarium. Χρησιμοποιώ δηλαδή ένα μηχάνημα αισθητικής για ανθρώπους για την διακόσμηση ενός αντικειμένου.

 

Μια άλλη πρωτότυπη δημιουργία της είναι και οι χνουδωτές λάμπες τις οποίες μπορείς να κρατήσεις αφού σε αντίθεση με τις λάμπες που γνωρίζουμε η επιφάνειά τους δεν «καίει» . «Οι λάμπες μου, έχουν σκοπό να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με ένα κλασσικό αντικείμενο, ένα φωτιστικό. Ο λαμπτήρας είναι καλυμμένος με ειδικές ίνες, που τον κάνουν χνουδωτό ενώ ταυτόχρονα κρατούν την θερμοκρασία της λάμπας σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι μπορεί κανείς κυριολεκτικά να κρατήσει την λάμπα στην αγκαλιά του, ή να την αφήσει πάνω στον καναπέ ή το κρεβάτι του».

 

Η Λίνα Πάτσιου είναι άλλη μια περίπτωση νέου που ζει και διαπρέπει στο εξωτερικό. Τη ρωτήσαμε το αν θα «χωρούσε» στην Ελλάδα η δουλειά της και μας είπε: «Η δουλειά αυτή είναι δύσκολη σε όλες τις χώρες αλλά στην Ελλάδα ιδιαίτερα, αφού βασίζεται στην παραγωγή, κάτι που στην δυστυχώς δεν υφίσταται στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, παρά σε πολύ μικρή κλίμακα. Το σίγουρο είναι πως δυστυχώς, όπως και στους περισσότερους τομείς, αν έχεις μεγάλες φιλοδοξίες είναι πιο πιθανό να τις πετύχεις εκτός Ελλάδας».

 

Ξεκίνησε μια εταιρία φωτιστικών, που ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή και προώθηση των φωτιστικών muscar και θέλει να ασχοληθεί και επιχειρηματικά με το αντικείμενο αυτό. Θα ήθελε μάλιστα αν της δινόταν η ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά της στη Μυτιλήνη.

 

Η μητέρα της, φιλόλογος Τούλα Κινικλή – Πάτσιου μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» δεν κρύβει την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα της κόρης της, αν και ζει και εργάζεται μακριά της. « “Η μάνα είναι αντιηρωϊκό πρόσωπο” όπως έχει πει ο Βάρναλης. Χαίρομαι πολύ για όσα έχει πετύχει αν και θα ήθελα να μπορούσα να την έχω κοντά μου. Από μικρή ήταν δημιουργική φύση, ήξερα ότι θα ξεχώριζε σε ότι έκανε. Σήμερα την καμαρώνω» .

 

 

Πηγή

 

 • Τσιουμπρής Γ. Χαράλαμπος
  Αρχιτέκτων Μηχανικός - Πολεοδόμος- Χωροτάκτης
  Μηχανικός ΠΘ Ενεργειακός Επιθεωρητής
  Ματιάτου Π. Μαρίνα
  Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Π.- Αναστηλώτρια Ε.Μ.Π.
   
  Πανός 7 | Αγ. Ανάργυροι - Καματερό | Τ.Κ. 13451
  Τηλ.: 2102384460 | Κιν.: 693.48.68.640

  ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΑΣ
  σε ηλεκτρονική μορφή

  cover