Έσοδα 2,2 δισ. από τα αυθαίρετα για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας

 

 

Μόλις 60 εκ. ευρώ από το ετήσιο αποθεματικό συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα που αξιοποιούνται για περιβαλλοντικές δράσεις από το Πράσινο Ταμείο, που περιλαμβάνει κυρίως τα πρόστιμα που έχουν πληρωθεί από τους πολίτες για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα. Τα υπόλοιπα βρίσκονται κατατεθειμένα στο Παρακαταθηκών και Δανείων και αποτελούν, με βάση το μεσοπρόθεσμο, ένα είδος «μαξιλάρι» για την κυβέρνηση που υπολογίζεται στο πλεόνασμα. Από το 2010, σύμφωνα με τη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, τα χρήματα αυτά καμία κυβέρνηση δεν ακούμπησε. Τις τελευταίες όμως μέρες πληθαίνουν οι φήμες ότι έχουν υπολογιστεί στον «κουμπαρά» που επιδιώκει να σχηματίσει με ίδιους πόρους το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, κ. Παναγιώτη Βασιλείου, το Πράσινο Ταμείο είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Για αυτό και τα κονδύλια που διαθέτει μπορούν να αξιοποιηθούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

 

Κάτι αντίστοιχο έγινε πρόσφατα με τους πόρους των επιδοτήσεων για τους αγρότες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ένα ποσό από το επίμαχο αποθεματικό, περίπου 1,5 δις. ευρώ, έχει υπολογιστεί από την κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες σε ρευστό.

 

Πέρσι, πάντως τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου από τα αυθαίρετα υπολείπονταν σε σχέση με το 2013, γεγονός που αποδίδεται στην ανησυχία του κόσμου και την αβεβαιότητα του νόμου για τα αυθαίρετα, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ. Οι συνολικές εισπράξεις από πολεοδομικές παραβάσεις ανήλθαν σε 192 εκ. ευρώ έναντι 210 εκ. ευρώ το 2013.

 

Το Πράσινο Ταμείο συστάθηκε επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη το 2010, αντικαθιστώντας το «αμαρτωλό» ΕΤΕΡΠΣ, σε μια λογική περιβαλλοντικής εξισορρόπησης από τις βλάβες που προκαλούν οι αυθαίρετες κατασκευές. Η εισπρακτική επιτυχία των νόμων τακτοποίησης και τα απανωτά μνημόνια οδήγησαν στην πλήρη αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού με αποτέλεσμα να ψαλιδιστούν ριζικά τα έσοδα που θα κατευθύνονταν για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Έτσι καταλήξαμε, το Ταμείο να χρηματοδοτεί πράσινες δράσεις αξιοποιώντας μόλις το 2,5 του αποθεματικού του.

 

Πηγή

 

 • Τσιουμπρής Γ. Χαράλαμπος
  Αρχιτέκτων Μηχανικός - Πολεοδόμος- Χωροτάκτης
  Μηχανικός ΠΘ Ενεργειακός Επιθεωρητής
  Ματιάτου Π. Μαρίνα
  Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Π.- Αναστηλώτρια Ε.Μ.Π.
   
  Πανός 7 | Αγ. Ανάργυροι - Καματερό | Τ.Κ. 13451
  Τηλ.: 2102384460 | Κιν.: 693.48.68.640

  ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΑΣ
  σε ηλεκτρονική μορφή

  cover