Μετατροπή παλιού ελαιοτριβείου σε σχολή καλών τεχνών

 

O Δήμος Aγίας Παρασκευής βρίσκεται στη Λέσβο. Η Αγ. Παρασκευή, ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και στήριξε την οικονομία της κυρίως στην παραγωγή λαδιού. Η περιοχή συνδυάζει παραδοσιακή αρχιτεκτονική – αστική και αγροτική. Yπάρχει μεγάλος αριθμός από αρχοντικά νεοκλασικού ρυθμού, αλλά και από αγροτικά σπίτια.

 

 

  

 

Στην Aγία Παρασκευή υπάρχει το παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο το οποίο έχει μετατραπεί σε πολυκέντρο. Η διάταξη των κτιρίων είναι απλή.

 

Στο κέντρο του οικοπέδου, βρίσκεται το κτίριο παραγωγής. Δίπλα του έχουν διαταχθεί έξι κτίρια αποθηκών. Στην περίμετρο έχουν διαταχθεί οι αποθήκες που εμπεριέχουν το λάδι, τα σιτηρά και το αλεύρι. Κοντά στην είσοδο, βρίσκεται το κτίριο της διοίκησης. Υπάρχει υπαίθριος χώρος.Το κεντρικό κτίριο του ελαιοτριβείου του αλευρόμυλου και το κτίριο διοίκησης ακολουθούν αυστηρούς γεωμετρικούς νόμους. Όλοι οι τοίχοι είναι λιθοδομές. Οι λιθοδομές είναι ανεπίχριστες.

 

Στο μόνο κτίριο που υπάρχουν επιχρισμένοι τοίχοι είναι το κτίριο της διοίκησης. Οι στέγες στο συγκρότημα είναι διαφορετικές. Στο κεντρικό κτίριο η στέγη αποτελείται από σιδερένια ζευκτά. Οι υπόλοιπες στέγες είναι από ξύλινα ζευκτά με επικάλυψη από κεραμίδια. Τα δάπεδα στα περισσότερα κτίρια δεν έχουν κατασκευαστεί.

 

Στόχος αυτής της μελέτης είναι η επανάχρηση του παλιού ελαιοτριβείου, διατηρώντας το παλιό κέλυφος και κάνοντάς το Σχολή Καλών Τεχνών.

 

Η σχολή έχει ξενώνες. Τα δωμάτια των ξενώνων χωρίζονται σε μονά και τετραπλά. Έχει εκθεσιακό χώρο, χώρο βιβλιοθήκης, 4 αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο καθηγητών, το χώρο του επιστάτη, το γραφείο του διευθυντή, χώρο εστίασης και χώρο αναψυχής. Μια μόνιμη έκθεση, ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, ένα γήπεδο μπάσκετ, διάφορους αποθηκευτικούς χώρους , κοινόχρηστα wc και αμφιθέατρο.

Πηγή

 

 • Τσιουμπρής Γ. Χαράλαμπος
  Αρχιτέκτων Μηχανικός - Πολεοδόμος- Χωροτάκτης
  Μηχανικός ΠΘ Ενεργειακός Επιθεωρητής
  Ματιάτου Π. Μαρίνα
  Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Π.- Αναστηλώτρια Ε.Μ.Π.
   
  Πανός 7 | Αγ. Ανάργυροι - Καματερό | Τ.Κ. 13451
  Τηλ.: 2102384460 | Κιν.: 693.48.68.640

  ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΑΣ
  σε ηλεκτρονική μορφή

  cover